Ječmen

 

Ječmen  obsahuje celou škálu biologicky aktivních látek, jejich neúplný výčet uvádí tabulka základních nutričních hodnot. Avšak jakákoli z kontextu vytržená účinná látka nebo hodnota jedné mikro- či makroživiny nevypovídá o celkovém přínosu zelených potravin pro člověka. Důležitá je totiž celková souhra a synergie všech látek, nikoliv údaje o hodnotách aktuálně módních účinných složek. Proto se soustředíme nikoli na „výživu čísel“, ale na „výživu souvislostí“.

O hodnotě nápoje z Ječmene rozhoduje nejen složení, ale i forma zpracování. Ječmen je zpracováván maximálně šetrně, a obsahuje proto široké spektrum živých enzymů. Díky krátkému, minutovému sušení ve sprayové sušičce při teplotě max. 31 °C je Ječmen „živým“ produktem. Enzymatická aktivita byla změřena u 20 známých enzymů, jako např. u superoxiddismutázy, cytochromoxidázy a dalších. Pro zachování enzymatické aktivity udržujte balení v suchu, chladnu a temnu a při přípravě nápoje používejte vodu studenou, nebo maximálně vlažnou.

Ječmen neobsahuje žádné přísady, jde o zcela čistý přírodní produkt. Vysušená šťáva z ječmene neobsahuje lepek (gluten), není pasterován a je maximálně vstřebatelný.

Užitek Ječmene 

Ječmen  je svěží, enzymatický nápoj plný biologicky aktivních látek. Představte si mladou rostlinku ječmenné trávy, jak klíčí, proráží tvrdou krustu zeminy a dynamicky roste směrem vzhůru ke slunci. Tento druh energie a vlastností nám rostlinka předává. Sklízena je v období své nejvyšší vitality, kdy přímo saje nesmírné množství živin a energie ze země, vody, vzduchu a slunce. V tichu svého rostlinného těla zpracovávají základní stavební kameny a přetvářejí je na složitější látky. Ty potom ve svém těle předávají všem nadřazeným životním formám.

Zelené potraviny – a nápoj z mladého ječmene je jedním z příkladů – můžeme vnímat jako pomyslnou potravinovou základnu. Podobně jako jsou pevné základy předpokladem úspěšné a bezpečné stavby rodinného domu, jsou zelené potraviny předpokladem pevnosti a bezpečí našich jídelníčků. Tento druh vnímání role zelených potravin je důležitější než bádání nad seznamy izolovaných účinných látek a jejich izolovaných účinků. Hans Günter Berner v knize „Hladovění nad plným hrncem“ vykresluje človíčka, který se cpe, tloustne, ale přesto umírá na nutriční podvýživu... Vyčerpaná půda živí „hladové” plodiny. Ty zase sytí nás, a proto, i přes špeky okolo vlastního pasu, umíráme hlady.

Návod k použití a doporučená denní spotřeba

Dvakrát denně čajová lžička Ječmene. Zelené potraviny se užívají ideálně nalačno, tedy 30 minut před jídlem nebo 2 hodiny po jídle, vždy však s nejméně hodinovým odstupem od klasických léků. Zelené potraviny můžeme vnímat jako „koncentrovanou“ zeleninu, proto obecně platí, že dávkování závisí na životním stylu uživatele. Předávkování nápojem z ječmene (podobně jako předávkování zeleninou) nehrozí a poddávkování je zbytečné.